Üvegcsodák

Engem még mindig elképeszt az üveg sokoldalúsága. Most éppen egy olasz üvegfúvó mester szobrait csodálom. Simone Crestani különleges vázákat, üvegszobrokat készít. Az olasz mester Velence közelében él, így nem csoda, hogy korán "megfertőzte" a velencei üvegművesség. Velence és Murano műhelyeiben kitanulta az üvegfúvást és hamar elkezdett kísérletezgetni.

Kifejlesztette saját technikáját, mellyel csodálatosan kecses, légies tárgyakat tud létrehozni. Munkáit általában a természet ihleti; harmóniára, eleganciára törekszik a megjelenítésben. Üvegszobrai a világ számos galériájában láthatóak pl. Párizs, London, Velence, Milánó, New York.

 

Üveg bonsai

 

üvegfújás

 

Simone Crestani üvegmolekula

 

 

Ritkán használ színes üveget, viszont előszeretettel tesz vizet vagy növényeket a kész művekbe.

Állítása szerint nem ő választotta az üveget, hanem az üveg választotta őt. Az alapanyag iránti elköteleződése és szenvedélye viszont csak egyre nőtt a tanulással töltött évek alatt. Szerencsésnek tartja magát, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret.

 

Simone Crestani az üvegszobrok mellet, design tárgyakat is készít, elsősorban lámpákat, csillárokat üvegből. Ki ne szeretne egy ilyen üvegcsillárt?

 

üvegcsillár Simone Crestani

 

üvegdeisgn

 

Simone Crestani üveg polip

 

 

Az üvegtárgyakat hagyományosan üvegfújással készítették: olvasztott üvegből egy fúvócső segítségével. Később könnyen olvadó üvegcsövet használtak, amit az üvegfúvólámpa lángjába tartottak. Az üvegfúvólámpa egy pléh olajlámpa, melynek lángjába fujtató segítségével levegőt fújnak, amitől a láng nagyon forró és hegyes lesz. Az üvegfúvó lámpa előtt felhevített üvegcsövet tetszés szerint lehet felfújni, nyújtani, hajlítani vagy az egyes részeket összeforrasztani. A technikai tudás mellett természetesen kreativitás és kézügyesség is szükséges egy-egy alkotás elkészítéséhez.

 

Hogy hogyan készülnek ma a fentiekhez hasonló üvegcsodák itt a videóban megnézhető.

 

Forrás: www.simonecrestani.com