Járható üveg a Tower Bridge padlójában

Az idén ünnepli  fennállásának 120. évfordulóját a világ talán legismertebb hídja, a londoni Tower Bridge. Ebből az alkalomból valami különlegeset találtak ki a szakemberek. Járható üveget építettek be a felső, gyalogos szinten a szerkezetbe, létrehozva így egy speciális üvegpadlót, amin keresztül a magasból figyelhető a forgalom.

Akinek nincs tériszonya 42 méterrel a Temze szintje fölött állva az üvegen keresztül követheti, ahogyan a hajók áthaladnak a híd alatt, felnyílnak a híd szárnyai vagy éppen a jellegzetes piros buszokat a járművek tengerében. Az új turistalátványosságnak köszönhetően egy különleges nézőpontból figyelhető meg a városrész nyüzsgő élete.

 

Üvegpadló a gyalogos hídon:

 

 

 

A járható üveg beépítése a legnagyobb beruházás a hídon található múzeum 1982-es megnyitása óta. Az üvegpadló 11 méter hosszú és 1,8 méter széles. A panelek egyenként 530 kilót nyomnak. A beruházás mintegy 1 millió Fontba került, a beépítése sem lehetett kis feladat.

 

Aki nem mer a lába alá nézni, az se aggódjon, a hídról nagyszerű panoráma nyílik Londonra és a múzeum is érdekes információkkal szolgál a világ leghíresebb hídjairól.

 

Ha szeretnéd megnézni milyen is a látvány a gyalogoshíd üvegpadlóján keresztül, de most épp nem tudsz kiruccanni Londonba, nézd meg ezt a videót:

 

 

A járható üveg ma már nem egy elérhetetlen vágyálom. Előszeretettel alkalmazzák az építészek olyan helyeken, ahol a tágasság, világosság, a tér nagyítása a feladat. Akár családi házakba is beépíthető, a nagy súly miatt egy megfelelő tartószerkezet és természetesen biztonsági üveg szükséges hozzá. Ahogy minden más üveget a járható üveget is lehet dekorálni, látványosabbá, egyedibbé tenni. Például egy korábbi munkánknál így

 

Járható üveget vagy üvegpadlót például irodaépületekben vagy bevásárlóközpontokban több helyen találunk Magyarországon is. Látványos, elegáns építészeti elem, nem igényel különleges bánásmódot vagy karbantartást. Az más kérdés, hogy vannak akik inkább kikerülik, nem mernek rálépni. Biztonsági szempontból az ilyen elemek teljesen megbízhatóak, terhelhetőségük más padlóelemmel egyenértékű.