Járható üveg másként

Járható üveget legtöbbször azért kérnek a megrendelők, hogy több fény jusson be egy helységbe, levegősebbnek, szellősebbnek tűnjön az adott tér. Ilyenkor a beton helyett egy strapabíró, minimum 3x10mm vastag üveggel fedjük le a felületet, biztosítva így a fény bejutását, de egyúttal teljes értékű felületet képezve a felső szinten.

Az üveg a kialakításától függően látható, vagy nem látható fémszerkezetbe kerül beépítésre, attól függően, hogy mit szeretne a tulajdonos. Természetesen vannak technikai követelmények a felfekvés felületére és kialakítására vonatkozóan. Mivel egy 100x100 cm nagyságú üveg minimum 75 kg, ezért a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni a beépítésénél.

Legutóbbi megrendelőnk is járható üveget szeretett volna, de más volt az indíttatás. Vásárolt egy kétszintes családi házat, ahol korábban egy csigalépcső volt beépítve. Ezt elbontották, de ott maradt a helye, amivel nem volt kibékülve. Bebetonozni nem akarta, de látványnak nem volt túl előnyös. Így született meg a járható üveg ötlete.

A mi cégünket kérte fel, mert elmondása szerint mi voltunk az egyetlen üveges cég, aki a munkát komplett kivitelezéssel vállalta el. Kérésére mi a betonozást, a vasszerkezet legyártását és beépítését, az üveg legyártását valamint az üveg beépítését is elvégeztük.

A járható üveg beépítése előtt a megrendelő küldött egy képet, amely egy bejárati ajtó Tiffany üvegét ábrázolta, és megkért minket, hogy ezt a dekorációt rakjuk rá az üvegre. Bár nagyon kis felbontású volt a kép, megoldottuk a grafikai feldolgozást és az üvegre alulról rátettük az alap mintázatot. Mivel sürgős volt a beköltözés, idő hiányában a színes üvegfóliákat utólag rakjuk majd bele a felragasztott fóliába, ami kovácsoltvas mintákat idéz. A járható üveg így fentről a parkettába jól illeszkedik, lentről pedig a bejáratnál fényt enged be, illetve design elemnek sem utolsó.